Szafran, czyli crocus sativus. Znany jako najdroższa przyprawa na świecie. Ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Pierwsze wzmianki o szafranie jako roślinie leczniczej można znaleźć już w staroegipskim papirusie Ebersa z 1550 r. p.n.e.

Jest drogocennym surowcem z uwagi na trudną i kosztowną uprawę oraz zbiór. Pozyskuje się go z trójdzielnych znamion kwiatów. 80% światowych upraw szafranu znajduje się w Iranie.

Zawiera olejek lotny, złożony w większości z safranalu oraz krocynę, likopen, karoten i zeaksantynę.

🌺 Dzięki safranalowi i krocynie ma działanie przeciwdepresyjne, nasenne i przeciwlękowe.
🌺 Łagodzi objawy towarzyszące przedmiesiączkowemu syndromowi PMS.
🌺 Trwają badania nad wykorzystaniem szafranu w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona. Hamuje on śmierć komórek nerwowych i jest silnym antyoksydantem.
🌺 Poprawia pamięć i funkcje poznawcze.
🌺 Chroni przed następstwami miażdżycy. Obniża poziom złego cholesterolu i hamuje proces tworzenia się blaszek miażdżycowych.
🌺 Ma dobry wpływ na wzrok. Chroni przed negatywnym działaniem promieni UV, poprawia krążenie w gałce ocznej, hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej.
🌺 Działa moczopędnie i oczyszczająco.

UWAGA – Szafran przyjmowany w zbyt dużych ilościach może być niebezpieczny dla zdrowia. Zaleca się, żeby nie przekraczać dziennej dawki 1-1,5g. Przedawkowanie szafranu prowadzi do zaburzeń w oddychaniu, pracy serca, wywołuje wymioty, bóle głowy, krwiomocz i biegunkę.